Вътрешният кръг на лидера

От Д-р Джон Максуел

Месеци преди президента Обама да влезе в длъжността си, той започна да събира вътрешен кръг от съветници. Заедно с неговия екип изследваха квалификациите на кандидатите, за да идентифицират най-силните лидери за позициите в кабинета. С методичното проучване на бъдещите лидери за неговата администрация, Обама показа, че разбира „закона на вътрешния кръг”:

Потенциалът на лидера се определя от тези, които са най-приближени да него/нея.

Предишните президенти са научили по трудния начин, че провалите на най-доверените съветници на лидера могат да доведат до катастрофа. По времето на администрацията на Клинтън, разследването на състоянието на пет от членовете на кабинета сринаха общественото възприемане на преценката на президента. Повдигнатите обвинения и твърдения въоръжиха враговете на Клинтън и хвърлиха съмнения върху неговия характер, особено след скандала с Моника Люински, който излезе на бял свят. Също така президентът Джордж Буш бе засрамен, когато човек, когото той посочи за глава на FEMA- Майкъл Д. Браун, се провали да осигури силно федерално лидерство при последиците от урагана Катрина. Неопитен в мениджъмнта при спешни случаи, Браун бе изпаднал в криза. По време на разгара на бедствието, той се засуети около намиране на някой, който да се грижи за кучето и около облеклото си. Неговата неподготвеност и бездействие остави администрацията на Буш уязвима спрямо обвинения за пренебрежение и равнодушие.

Пет въпроса за задаване, когато се формира вътрешен кръг:

Дали те изявяват примерен характер във всичко, което правят?

Измамата разяжда екипа на лидера като тумор. Нечестността от страна на един член на вътрешния кръг може да доведе до срам и катастрофа на всички. Цели организации са се проваляли поради лошото поведение на един от персонала.

Дали те поставят различни дарби на масата?

Липсата на баланс във вътрешния кръг може да настрои ухото на лидера само на една вълна от аргументи. Когато създаваш вътрешен кръг, приоритезирай разнообразието в личности и перспективи. Правейки така, ти разширяваш обсега на твоето виждане и обхвата на твоето влияние.

Те държат ли стратегическите позиции и имат ли влияние вътре в организацията?

Членовете на вътрешния кръг трябва да имат платформа на влияние, за да прокарат решенията на лидера. Ако не са надеждни да изпълнят определена стратегия, то не трябва да им се поверява място в лидерския екип. В допълнение, каненето на невлиятелни съветници във вътрешния кръг смущава политическия баланс в организацията. Високоефективните изпълнители страдат от липса на мотивация, когато видят по-малко заслужили колеги да имат специален достъп до висшето лидерство.

Дали те принасят стойност за организацията и лидера?

Когато се обмисля някой за вътрешния кръг, ти трябва да си много наясно с това, дали те ще принесат стойност. Задай си следните въпроси: Какво ще влеят в дискусията? Къде ще имат експертиза? Какви уникални способности ще се очаква от тях да сложат на масата?

Дали те ще имат положително влияние върху другите членове на вътрешния кръг?

Ако някога сте населявали къща с враждуващи съпруг и съпруга, тогава ще разберете нуждата от това, лидерите да се понасят един друг. Боричканията изцеждат енергията и фокусът на високопоставения лидер, принуждавайки го да посредничи по време на конфликти с време, което може да се употреби по-добре другаде. Различието в мненията сигнализират за здравословен дебат, но личната неприязън разрушава екипа на лидера. Бъди сигурен, че членовете на твоя екип са достатъчно емоционално интелигентни, за да предпазват аргументите си от това да станат твърде лични. Прегледахме въпроси, които трябва да имаме в предвид при събиране на екип от доверени съветници. Също така искам да споделя някои мисли върху два капана, в които можете да попаднете, когато формирате вътрешния си кръг.

Две често срещани грешки при конструиране на вътрешния кръг:

Изискване на похвала, вместо на откровеност.

Сглобяване на вътрешен кръг от ласкатели и „да” хора води до едно от най-губещите решения, които можете да направите като лидер. Постъпвайки по този начин, ограничавате перспективата и това ви оставя на остров, където трябва да бъдат направени решения от типа „направи или умри”. Когато набирате членове за вътрешния си кръг, бъдете сигурни, че те имат здрав разум да изразят несъгласието си. Вие разчитате на тях да поставят под въпрос предположенията ви, да ви фокусират към мисията и да измерят интегритета и достойнството на вашите идеи.

Прогонване на таланта, за да не бъде заплашена силата ви.

Мъдростта да се акумулират вътрешни кръгове с таланти може да изглежда интуитивна, но изгряващата звезда може да заплаши несигурните лидери. Лидерите не би трябвало да бъдат и не могат да бъдат най-висшите авторитети по всяка материя на организацията. Неизменно хората имат слабости. Мъдрите лидери се подсигуряват около слабостите си и приветстват таланти в области, където им липсва сила.

Обобщение

Въпроси, които да зададете по отношение на кандидатите си за вътрешния кръг:

  1. Дали те изявяват примерен характер във всичко, което правят?
  2. Дали те поставят различни дарби на масата?
  3. Те държат ли стратегическите позиции и имат ли влияние вътре в организацията?
  4. Дали те принасят стойност за организацията и лидера?
  5. Дали те ще имат положително влияние върху другите членове на вътрешния кръг?

Капани за избягване при събиране на вътрешния кръг:

  1. Изискване на похвала, вместо на откровеност.
  2. Прогонване на таланта, за да не бъде заплашена силата ви.

Copyright 2011 The John Maxwell Company. Articles accessed via http://www.johnmaxwell.com may not be reprinted or reproduced without written permission from The John Maxwell Company, except for brief quotations in critical reviews or articles.