Топ 10 идеи за оцеляване

 

Като студенти носите много неща със себе си: книги, компютри, малко джобни пари, надежди и мечти. И както и при други големи промени в живота, това, което повечето хора не носят със себе си, е опит.

Студенството е един нов свят и тук не силните оцеляват, а тези, които искат да се учат. Институциите за висше образование не се свеждат само до лекции и упражнения, в университета има много повече за учене от това, което се преподава. Това са умения за живота. Повечето от вас няма да си спомнят толкова от висшата математика, колкото от поведението на преподавателя и как той е променил отношението ви.

Като студенти носите много неща със себе си: книги, компютри, малко джобни пари, надежди и мечти. И както и при други големи промени в живота, това, което повечето хора не носят със себе си, е опит.

Студенството е един нов свят и тук не силните оцеляват, а тези, които искат да се учат. Институциите за висше образование не се свеждат само до лекции и упражнения, в университета има много повече за учене от това, което се преподава. Това са умения за живота. Повечето от вас няма да си спомнят толкова от висшата математика, колкото от поведението на преподавателя и как той е променил отношението ви.

За тези от вас, които са първокурсници, както и за останалите студенти в по-горни курсове, предлагам някои идеи за оцеляване в студентските среди, които са базирани на личния опит на оцелели студенти. CARPE DIEM – улови мига! Бъдете смели и готови:

1. Подредете приоритетите си.

Има толкова много неща за правене в студентските години - и в социалната, и в академичната област. Отделете достатъчно време за нови приятелства и опознайте университета, но не забравяйте защо сте там. Определете си граници за социални дейности и използвайте мъдро времето си. Ако нямате “система” за планиране на времето (органайзер или някакъв бележник), намрете си. Научете се да не се подлагате на стрес в последния момент и не разчитайте на паметта си.

2. Научете правилата.

Всеки университет има свои правила и норми и обикновено се стараят да сте добре осведомени за тях. Насоки, ограничения, правила и норми от всякакъв вид можете да прочетете по таблата в университета: ЧЕТЕТЕ ГИ.

Може да звучи скучно, но когато познавате правилата на играта имате по-голям шанс да спечелите (или поне да играете добре). Има ли дати, които трябва да знаете? Кога трябва да се предадат курсовите работи? Какво можете/не можете да правите по време на лекции? Какви са правилата в общежитието? Кой за какво отговаря? Какво ви трябва, за да завършите?

Когато знаете как системата работи, ще ви е по-лесно да сте ефективен студент, добър съквартирант, организиран абсулвент и по-добър кандидат за бъдеща работа.

3. Учете.

Колкото и да наблегнем на тази точка, няма да е достатъчно. Чули сте го и преди, ще го чуете и още много пъти. Мислете за парите, които плащате, за да сте в унивеситета. Мислете колко ви струва един месец от семестъра или един предмет, и колко ще ви струва да се явите на поправка и ликвидация.

Сега сте студент – ученето е вашата работа. Бюджетът ви се състои от време и часове. Колкото часове по един предмет имате в семестъра, поне двойно толкова време ще ви трябва, за да се подготвите за същия този изпит по време на сесия. Не подценявайте времето, което ще ви е необходимо за подготовка за упражнения, контролни, протоколи и курсови работи. Не отлагайте и не казвайте: “Ще го оставя за после”, защото “после” никога не идва.

4. Мислете.

Ще научите много за себе си, докато сте в университета, но винаги ще има какво още да се научи. Проучвайте нови идеи и как може да ги прилагате, но не взимайте прибързани решения. Някои решения са по-добри, когато се вземат спонтанно, но са рядкост. Някои от решенията, които взимате в университета, ще имат отражение до края на живота ви, и то не винаги положително. 

Ако се интересувате от археология, не бързайте за резервирате билет до Турция. Ако се интересувате от страхотното момче, което позира за часа по рисуване, не татуирайте името му върху рамото си. Премислете възможностите и какво провокира интереса ви. Отделете време да размисъл.

5. Внимавайте с парите.

Висшето образование е скъпо. Независимо дали работите и се издържате сами или родителите ви помагат, поменете следните неща:

Имайте готовност за скъпи учебници и то не само по един предмет.

Правете си сметка преди да харчите – вижте с каква сума разполагате и какви са основните ви разходи (такса за семестъра, наем, храна, книги, джобни и др.).

Направете си списък.

Избягвайте хранене в ресторанти – гответе си вкъщи или се хранете в студентския стол, ще спестите много.

НЕ ВЗИМАЙТЕ НА ЗАЕМ. Ако не разполагате с парите вналичност, отложете покупката.

6. Открийте ресурси.

В някои университети (напр. Технически) е по-предизвикателно за момичета. В педагогоческите специалности може да е по-трудно за момчетата. Вижте какви възможности има пред вас, запознайте се е повече приятели от вашия пол. Не позволявайте да се отнасят към вас като малцинство, не приемайте ситуации, в които се чувствате неудобно и които застрашават образоването ви.

7. Връзки.

Връзките са нещо, което аз осъзнах малко късно. Опознаването на вашите преподаватели и колеги е много ценно за ученето и за бъдещето ви. Ако имате добри взаимоотношения с преподавателя си, писането на курсовата ви работа няма да е толкова сложно. Не се притеснявайте да задавате въпроси. Възползвайте се от приемното им време. Нека те да ви опознаят и да бъдат готови да ви помагат. За първокурсниците това е малко по-трудно, защото преподавателите имат много имена за запомняне, но бъдете настоятелни.

Ако от сега развиете добри навици, ще ви дойдат от полза вбъдеще – ще имате по-малко предмети, които най-вероятно ще специализирате, и тогава преподавателите ще насочат вниманието си към най-добрите студенти във всяка дисциплина. Това ще е от голямо значение за вас, особено ако решите да продължите образованието си след това. Ако преподавателите са запознати с работата, отношението и способностите ви, ще са по-склонни да ви дадат препоръки.

Не забравяйте колегите си. Макар че по някои предмети може да има съревнование, вие можете да работите заедно с тях като учите или преговаряте заедно. Може би те ще ви помогнат да си намерите работа вбъдеще – не ги пренебрегвайте.

8. Комуникирайте добре.

Голяма част от учебния процес на това ниво е да се научиш да комуникираш добре. Неслучайно са ни дадени две уши и една уста – да слушаме повече и да говорим по-малко. Обръщайте внимание на хората, които години наред работят в областта, от която се интересувате, говорете и със студенти от по-горен курс.

Но само да слушаш не е достатъчно. Изразявайте се ясно. Мислете какво ще кажете преди да го кажете. Тази способност ще ви е от полза не само при работата върху курсови проекти, но и при съжителството със съквартиранти. Постарайте се те да ЗНАЯТ как се чувствате, никога не ПРЕДПОЛАГАЙТЕ, че те знаят какво ви притеснява. Да комуникираш добре е спосоност, необходима за цял живот, и ще ви служи добре в която и област да се реализирате.

9. Грижете се за здравето си.

Умът ви ще работи здраво през студентските години, постарайте се и тялото ви да прави същото.

Физическите упражнения водят до повече кислород в кръвта, която достига всяка част на тялото. Всичките ви органи и мускули – включително и мозъка – се нуждаят от кислород, така че се старайте всеки ден или поне през ден да натоварвате тялото си с физически упражнения.

За да може тялото и умът ви да са ефективни, ще ви трябва и гориво. Старайте се да се храните добре. Ограничените финанси и малкото свободно време водят до развиване на нездравословни хранителни навици – суха храна, солети и консерви. Когато имате възможност, се хранете със свежа и прясна храна (зеленчуците са по-евтини от замразена пица). Пийте повече вода. Обръщайте внимание на здравето си.

10. Търсете смисъл.

Образованието е важно и ще ви отвори много врати пред вас вбъдеще. Но животът на всеки свършва в даден мномент – какво става след това?

Ако някога сте си задавали въпроса: “Това ли е всичко?”, може би ще се зарадвате да откриете, че отговорът е “не”. Животът е много повече от това, което виждаме. Това, кето сте вие – всичките дарби и таланти, способности, навици, вкусове, интелект – са ви подарени.

Често хората са незаинтересовани и безразлични по отношение на темата Бог. Все пак от 2000 години битува неугасващата християнска вест, че воден от любовта Си Бог ви е създал и желае да ви познава лично - Създателят на Вселената е приковал вниманието Си върху вас. Вие не сте вече никой! Вашият живот не е безсмислен и безцелен! Нещо повече - вашият живот има висока стойност. Покритието на тази стойност е Единственият Иисус Христос.

Началото на студентските години е вълнуващо – нови идеи, нови предизвикателства, нови решения, нови приятели. Бъдещето ви започва оттук.

Вземете най-важното решение, което някога ще стои пред вас. Направете вярата си в Христос част от живота ви, вървете с Него през житейските пътеки и прекарайте вечността с Него.